Tips & Tricks

SOCIALISATIE EN OPVOEDING
 

Een goede raad: ga met uw tibetaantje naar een goede hondenschool. Dit is ook voor de baas een goede leerschool (zeker met een eerste hond). Wij kunnen U alvast enkele tips geven.

Een tibetaan is een kindervriend, maar zeker geen speelgoed. Laat de kinderen niet met hem sollen, als de pup slaapt of wil slapen laat hem dan met rust, anders maakt U hem nerveus.

Til hem ook niet teveel op, aaien kunt U hem op de grond ook, zo zal hij later veel minder tegen U opspringen. Als U hem roept en hij komt bij U, prijs hem dan ook. Geef niet te pas en te onpas een bevel, en als U hem toch een bevel geeft, zorg er dan voor dat hij het ook uivoert. Met andere woorden : wees steeds consequent, vandaag zo is morgen ook zo, en niet anders! Leer hem vooral van bij het begin goede gewoonten, iets afleren is dikwijls zeer moeilijk.

Neem uw puppy zoveel mogelijk mee met de auto, naar de markt, naar de stad enz… Hoe vroeger hij alles gewoon is, hoe beter hij zich later zal gedragen.

Verder: verlies nooit uw geduld, opvoeden is niet altijd even gemakkelijk ( als u ooit eens te hard tegen uw tibetaantje geweest bent kan het verscheidene dagen duren alvorens u zijn vertrouwen teruggewonnen hebt). Als u hem straft, dan is dit voor een feit waarbij u hem op heterdaad hebt betrapt. Straf hem nooit voor iets dat u niet hebt zien gebeuren, uw hondje zal niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan.

En nu met veel moed aan het werk, het is de moeite waard en uw tibetaantje zal er U duizendvoud voor belonen.  


 

 

Nu we onze kleine pup al kunnen voeden, moeten  we hem natuurlijk ook nog zindelijk maken.

Een kleine pup ’s nachts proper maken is een vrij eenvoudige zaak. We nemen een doos die juist groot genoeg is voor de pup, doch wel hoog genoeg, zodat hij er niet uit kan springen. Deze doos plaatsen we naast ons bed. Aangezien een tibetaantje nooit zijn eigen nest zal bevuilen, zal hij ons verwittigen wanneer hij zijn behoefte moet doen door aan zijn doos te krabben of te beginnen piepen.

Net voor het slapengaan laten we de hond nog eens uit en leggen hem dan in zijn doos te slapen, samen met zijn speeltje die de nestgeur bevat en een kauwbeentje. De eerste nacht zal de kleine tibetaan U misschien een paar maal wakker maken. Dan nemen we de pup uit zijn doos en zetten hem buiten. Hij zal ogenblikkelijk zijn behoefte doen, waarbij U hem uitbundig prijst. Na een week zal de pup U niet meer midden in de nacht wakker maken, en zal hij kunnen wachten tot zijn baasje opstaat.

In de loop van de dag is het wel wat meer uitkijken geblazen. Heeft de pup geslapen en begint hij rond te lopen, dan neemt U hem direct op en zet hem buiten. Het zal echt niet lang duren voor hij zijn behoefte doet.

Ga ook liefst altijd naar het zelfde plekje, want een hond doet makkelijker iets op een plaats waar hij al eerder iets gedaan heeft. Als hij zijn behoefte gedaan heeft, hem altijd uitbundig prijzen en hem ook altijd zeggen wat hij doet. Zo kunnen we na een tijdje zeggen wat hij moet doen en zal hij ook gemakkelijker verstaan. En als er al eens een ongelukje gebeurt in huis of… dan niet direct beginnen knorren, het duurt wel een tijdje voor onze pup weet wat er van hem verwacht wordt. Alleen wanneer U hem op heterdaad betrapt mag U hem tot de orde roepen, iets wat hij al eerder gedaan heeft weet hij echt niet meer, en zal dan ook niet begrijpen waarvoor hij gestraft wordt.

 

Algemene Verzorging
 

Uw kleine pup werd al 3 maal ontwormd bij de fokker, doch als U merkt dat hij terug wormen heeft (dit merkt U doordat het hondje veelvuldig met zijn zitvlak over de grond gaat schuren of doordat U wormen ziet in de ontlasting) moet U hem ontwormen.

Hiervoor zijn goede produkten te verkrijgen bij uw apotheek zoals Milbemax, enz. Verder moet U hem als volwassen hond 1 tot 2 maal per jaar ontwormen. Zijn eerste inentingen heeft de pup al gekregen bij de fokker, maar de definitieve inentingen kan hij pas krijgen op de leeftijd van 3 maand. Wacht er niet te lang mee, want een puppyinenting is maar een tijdelijke bescherming! Nog één gouden raad.

Speel zelf nooit voor dokter, ga tijdig naar uw dierenarts!!!